Mitt Pellinge

Idag blir det en tyst dag i butiken, varför? Jo för att det är begravning på ön, igen. Femte för iår, 2019, och vi är först i början av april. Före elva är det någon enstaka kund som kommer in efter mynton eller näsdukar, tonen är lågmäld. En bortgång av en ortsbo påverkar mig i butiken på många fler sätt en jag gärna erkänner själv. Visst blir det direkt en kund mindre i den alltredan minskande skaran kunder i butiken. Och det blir många lessna telefonsamtal och möten i butiken med sorglig ton och om saknad, kondoleanser att skriva. Men det blir också en Pellingebo mindre, en som kämpar för samma mål som vi och en mindre som drar sitt strå till stacken för att leva och bo i skärgården. En mindre som ställer upp och gör Pellinge till allt det Pellinge är för mig. En berättare mindre, en berättelse till. Det blir kanske ett till hus som står tomt, en ihopvuxen strand och en träbåt till som ingen orkar sköta. Huset kanske säljs till sommarhus, inte att på något sätt förminska sommarbosättningens inverkan, jag får min inkomst av deras trogna besök. Men sommarhus är inte samma som ett ljus i fönstret på udden under vinterns mörkaste stunder.

Imorgon blir en livlig dag i butiken, varför? Jo för vi får förhandsrösta i valbussen som stannar tre timmar på Skärgårdhemmet. En service vi fått när röstningsområdet drogs in ett antal år sen. En service som vi Pellingebor anlitar troget med stolthet och ära (Pellinge hörde i tiderna till de områden i Borgå med högsta röstingsprocent). Vi vill påverka saker som gäller oss och hålla kvar vår service. Men valbussen är också ett ställe där vi får träffa varandra. Prata av oss om gårdagens begravning. Efter röstningen blir det valkaffe i butiken, av samma orsak tänker jag. Att träffas, få stöd, skratt, minnen, samhörighet. Det är de stunderna jag njuter mest av i mitt jobb, när kaffebordet fylls av sorl och prat. Det känns så levande, betydelsefullt. Här får vi krafsa ihop vår identitet som bryts ner av den minskande befolkningen. För identiteten byggs upp av oss människor som bor här, det är vi som är och blir Pellinge. Holmarna och skären har sin form mot horisonten men livet på öarna omformas och ändras av oss, som vågorna kring öarna. Känner du att du vill vara en del av det liv som finns här så är din chans nu. Bli en del av vår indentitet, bidra med din egen. Jag välkomnar dig med öppna armar. Du är värdefull!20180719_204540

Annons