Elämää Pellingissä

(kirjoitus Pellinki palveluksessa lehteen 2015)

Elämää ja arkea Pellingissä 2015

Tämä on kolmas kerta kun saan olla mukana työstämässä Pellinki Palveluksessasi palveluhakemistoa. Aiemmin täällä paikalla olemme esitelleet Pellinkiläisiä nähtävyyksiä ja vaellus/kävelyreittejä. Tänä vuonna työnimenä oli Pellingin historiaa. Ajattelin tehdä asiat helpoksi itselleni ja kopioida jotain jo kirjoitettua. Sitä nimittäin löytyy! Pellinge hembygdsförening on julkaissut mm. viisi kotiseutukirjaa (Pellinge Boken 1–5, löytyvät muuten kesäisin torilta, ja jos hallitsee ruotsin kielen niin kannattaapa lukaista). Tekstiä on niin runsaasti että niistäpä ne ongelmat minulla alkoivat. Selasin näitä mainitsemania kirjoja ja lähestulkoon kaikesta maan ja taivaan välillä on kirjoitettu erittäin seik-kaperäisesti. Yksi kirjoitus jäi mieleeni pyörimään. Se oli Veronika Gustavssonin kirjoittama teksti arkielämästä Pellingissä. Niinpä, mitä kiinnostavaa siinä voisi olla? Mutta työssäni kaupassa kohtaan jatkuvasti ihmisiä joille ei ole meidän täällä asuvien (lapsi)perheiden arki tuttua. Monet jopa ihmettelevät miten saaressa pysyy asumaan ympäri vuoden.

Yksi perhettämme eniten koskettava tapahtuma oli saaren pienen koulun lakkauttaminen 2013. Me koimme tekevämme kaikkemme lastemme eteen eikä se riittänyt, se tuntuu vieläkin katkeralta. Koulun lakkauttamisen myötä esiopetus saaresta myös hävisi jättäen meidän lapset saarelle taksikyytien varaan. Kyytien joiden pituus joskus voi olla parikin tuntia. Kuka meistä käyttäisi päivittäin kaksi tuntia matkaan jonka omalla autolla taittaa noin 20 minuutissa? niinpä ei kukaan. Kaikkea palvelua kaupunki ei lakkauttanut, koulun tiloissa toimii vielä kunnallinen ryhmäperhepäiväkoti Lilla My jossa omatkin lapsemme viettävät arkipäivät. Tämä on meille perheille saarella asumisen ja työskentelemisen elinehto. Päiväkodissa on kahdeksan paikka jotka tällä hetkellä ovat täytetty. Vanhaan koulun tiloissa on syksystä 2014 toiminut testiluontoisesti iltapäiväkerho koululaisille. Tätä kokeilua olisi tarkoitus laajentaa syksyksi 2015 koskemaan myös esikouluopetuksessa olevia lapsia ja tarjoamaan palveluja viitenä päivänä viikossa.

 

pellinge3

Iltapäiväkerho-hankkeen moottorina on toiminut tuhkasta noussut Pelline byaråd joka tällä hetkellä pyörii muutaman tulisielun voimin. Sama yhdistys myös kustantaa tämän julkaisun. Yhdistyksen tarkoitus on tukea asumista, elämistä ja yrittämistä Pellingissä. Esimerkiksi olisi tarkoitus uusia saaren ilmoitustaulut kun vain rahoitus saadan järejestettyä. Rahoituksesta kun on puhe, täytyykin kehua että saarelaiset ovat raha-avustushakemusten kirjoittamisessa mestareita. Yksi avustuksen saaja oli Pellinge Ungdomsförbundin Vägen hem teatterinäytelmä jota esitettiin kesällä 2014 Ednäsvarv nimisessä paikassa. Noin 1300 henkilöä näki elokuun pimeävinä iltoina tämän viidentoista hengen amatöörinryhmän voimanäytteen. Jatkoa odotellessa keräämme vielä voimia, kesälle 2015 emme te näytelmää, mainittakoon sekin kun siitä kaupalla kysytään. Kerätäksemme voimia haluan myös mainita että se ken uskoo että saarelaiset vaipuvat horrokseen viimeisten mökkiläisen suljettuan mökkinsä lokakuussa elää vääränaisessa kuvitelmassa. Kansalaisopisto järjestää hikijumppaa koululla, kankaan kudontaa Vähä-Pellingin koululla sekä ruuanlaittokursseja Skärgårdhemmet seurantalolla, tänä keväänä myös grillauskurssin! Suur-Pellingin nuorisoseura järjestää yleensä syksyisin illalliset orkestereineen, hiihtolomien aikaan jäällä tapahtuman ja tänä kevään uutuutena kahvakuula tunteja. Kahvakuula onkin ollut mahtavan suosittu, siihen on parhaimmillaan osallistunut 29 kuulan heiluttajaa joka on jokseenkin 10 % saaren asukkaista. Lisäksi saarella toimivat Marthat, lapsille järjestettävät kerhoillat, metsästysseurat ja Vpk pitävät meidät liikkeellä.

 

Minulla on etuoikeus saada työskennellä saarella kuten miehellänikin. Olemme yksi kourallisesta perheitä jotka viettävät suurimman osan päivistämme saaressa. Suurin osa käy töissä mantereella vaikkakin etätyöt mahdollistavat saarelle jäämisen. Viimevuosina rakennuttaminen on ollut jäissä osayleiskaavan valmistumista odotellessa mutta tänä vuonna sen tulisi valmistua. Silloin rakentamiseen ei aina vaadita erityislupaa. Jään ainakin henkilökohtaisesti odottamaan mitä lisääntynyt rakentamisen mahdollisuus tuo tullessaan. Siihen saakka ainakin Pellinge byarådetilla on suunnitelmissa nettisivu jossa markkinoidaan elämistä ja asumista täällä ja mistä löytäisi myytävänä olevat ja vuokrattavat kiinteistöt.

 

Kaikki tämä koska tällä on hyvä olla!

Erika Englund

 

Annons